Overdenkingen bij week 47-2017

Ingaande deze editie van onze digitale wekelijkse nieuwsbrief deel ik met u als hoofdredacteur van SCN mijn gedachten over de dingen die in ons vakgebied spelen.

Zo was ik gisteravond bij de bekendmaking van de winnaars van de verkiezing Beste Binnenstad 2017-2019, gewonnen door resp. Breda (categorie grote binnensteden) en Almere (middelgrote binnensteden). Met een wat ongelukkige timing maakte JLL op 15 november echter al de volgens hun onderzoek beste binnenstad (Utrecht) bekend. Natuurlijk, met een andere invalshoek, maar desalniettemin toch jammer dat dit elkaar zo kort opvolgt. ‘Ruis’ noemen we dat.
Dan zien we deze week twee berichten over WiFi in de binnenstad voorbij komen. Oss stopt er mee (te duur en de meeste mensen hebben tegenwoordig toch een grote databundel en het maakt dan niet meer uit) en ook Hengelo stelt er intussen vragen bij. Een gevalletje van ‘ingehaald door de actualiteit’ dus.
De soap rondom de verplichte zondagopeningen in winkelcentrum Paddepoel in Groningen gaat intussen onverminderd voort. Geluiden als ‘ik maak als winkelier zelf wel uit wanneer ik open ga’ zetten de toon. Nu heb ik hier in mijn tijd als winkelcentrummanager (1988-1996) ook herhaaldelijk mee te maken gehad. En eigenlijk vind ik wat toen gold, nu ook geldt: als je als winkelier de toegevoegde waarde van een winkelcentrum onderkent en dus bewust kiest voor de voordelen van zo’n vestigingsplaats, dan zul je ook de minder handige dingen die daar bij horen voor lief moeten nemen. Alleen zo kan een winkelcentrum als totaalproduct goed gepositioneerd worden, goed functioneren, wat wel zo duidelijk is richting consument. Past dat niet bij je winkel of persoonlijke omstandigheden, dan is het voor iedereen beter als er een andere locatie gezocht wordt. Natuurlijk, de situatie is oneindig veel complexer dan dat ik hier in het kort weergeef. Voor beide kanten van de zaak is ongetwijfeld wat te zeggen. Ik hoop in elk geval dat ze er daar uitkomen. Maar intussen gaat het wel hard-tegen-hard.
De Sint: het zal niemand ontgaan zijn, hij is er weer. En ook weer niet. Deze week was ik op reportage in de Hovenpassage waar decorateur Nico de Vries prachtige winterdecoratie aan het aanleggen is. Tijdens het foto’s maken werd ik aangesproken door een oudere mevrouw. Ze maakte kenbaar het heel mooi te vinden, maar vond het o zo jammer dat winkeliers tegenwoordig nauwelijks meer werk maken van de Sinterklaasperiode. En inderdaad, dit type sfeerdecoratie moet je met een kaarsje zoeken. Ik probeerde nog een kostenverhaal af te steken, maar dat was niet aan deze mevrouw besteed. En gelijk heeft ze. Dat is toch niet haar probleem? Gelukkig kwam ik in Arnhem nog een ouderwetse banketbakker tegen, die me toch een Sintsfeer heeft neergezet, geweldig! (foto)
Tot slot Black Friday. Mijn mailbox stroomt echt over met maitljes vol aanbiedingen in het kader van Black Friday. Het is zo niet-Nederlands, dat ik me afvraag of dit nou echt moet. Ja, dat kun je ook van Halloween zeggen, maar dat brengt toch ook weer wat leuks en ik heb met plezier naar mijn kleinderen in griezeloutfit gekeken. Maar Black Friday. Brrr…. Dat is pas echt griezelen.

Shopping Centre NEWS – Edwin Brugman

reageren? email naar deze link

twitterlinkedintwitterlinkedin
twitteryoutubetwitteryoutube